Saturday, August 30, 2008

CAKES AND PASTRIES


CAKE AND PASTRIES SAMPLE.......
CAN ORDER BY EMAIL OR CALL 012 6190488................
YOK MAPIR CAFE ( KINI )

YOK MAMPIR CAFE( 5 YEARS AGO)

alhamdulillah,...... YOK MAMPIR CAFE akan berumur lima tahun september nie..... dari sebuah gerai westernfood yg menumpang kat kedai tomyam, yg menggunakan kemah 10 x 10. kini kami sudah pun beroperasi hampir genap 5 tahun termasuk cuti umum, cuti raya, cuti mingguan, cuti sakit, cuti bersalin, dan cuti buat buat cuti.................. dari hanye dengan 5 menu utama termasuk chicken chop, black pepper steak, fish and chip, burger dan fries kami bangkit memperjuangkan YOK MAMPIR CAFE yg pada mulanyer namanyer dibangkang oleh sesetengah pihak. berkat kedegilan diri ini dan sedikit over confident kami meneruskan cita cita untuk memamajukan cafe kami. kini setelah hampir 5 tahun berkerja keras ( kekadang putus harapan gaks ) nama cafe kami sudah mula miniti di bibir masyarakat setempat dan yg sewaktu dengannye, kini juga kami sudah beroperasi dengan lebih dari 100 jenis menu makanan dan minuman serta mempunyai tenaga kerja 12 orang termasuk kami berdua..... alhamdullilah.... tapi kalau nak diikutkan kami masih belum puas..... kami masih mempunyai beberapa rancangan yg diatur untuk cafe kami ini dan insyaallah kami akan laksanakan dalam tahun hadapan demi memberi keselesaan pada customer dan juga pada para tenaga kerja kami... diharap cafe kami ini dapat menjadi lebih maju dan bertahan sampai bila bila hendaknyer. bermula dengan menumpang kat kedai tomyam, kini kami juga sudah mempunyai bilangan kapasiti sebanyak 120++/ sitting alhamdullilah dan kami berharap customer YOK MAMPIR CAFE akan terus mendoakan kemajuan kami, kami cuba sedaya upaya untuk memastikan pelanggan kami sentiasa berpuas hati setiap kali melangkah keluar dari cafe kami ini.....alhamdulillah dan sekian

Friday, August 29, 2008

RECIPE OF D' DAY as at 29/08/08

BUTTER PRAWN
n0 of pax : 6 person
preparation time: 10 minuite



INGREDIENTS
1kg udang galah
125g butter
20g chopped garlic
50g rempah kari
10g slice daun kari
pinch salt and pepper

METHOD
1. Melt butter, and saute garlic until golden brown
2. Then add in rempah kari, daun kari and let it cook for 1 minuite
3. After you can smell te aroma add in the udang galah.
4. Saute for about 5 minuite and make sure the prawn is cook.
5. Season with salt and pepper to taste
6. SERVE and enjoy the yummylicious BUTTER PRAWN.

tips: all seafood ( prawn, squid, crab, etc )need to be cook well done to achieve the great taste.
COOKING MADE EASY BY chefezham.................

Thursday, August 28, 2008

RECIPE OF D' DAY




HOMEMADE MUSHROOM SOUP.......


NO OF PAX : 8 PERSON
PREPARATION TIME: 10 MINUITE
150gm chopped shitake mushroom
1 can chopped button mushroom
150gm dice chicken
250ml heavy cream (dairy whipping cream)
pinch salt & pepper
pinch chopped garlic
750ml water
250gm mashed potato

METHOD
1. Saute garlic in stockpot until golden brown,
2. Then put in dice chicken and mushroom, and add water, bring to boiled
3. Thicken the soup with mashed potato and keep it boiled
4. Pour in heavy cream and let it simmer
5. Season with salt & pepper to taste.

GARLIC SPREAD
1. Cut french baggute 45degrees about 2cm thick
2. Spread on garlic spread evenly
3. Baked in the oven approx 2 minuite at 200 celcius
4. SERVE................ enjoy d yummylicious soup!!!!

Wednesday, August 27, 2008

CAKES


tempahan kek utk harijadi, hantaran, perkahwinan, satu tingkat, 2 tingkat, 3 tingkat. kalau buleh order seminggu sebelum majlis lar kan pasal kitaorang buat kek customize nyer cake, ader order baru buat nie gambar yg dah di upload among the cake yg di order kat kitaorg, nir dedua kek hantaran fonndant toping. sebiji kek paling kecik kitaorg buat 1.5kg harga lebih kurang rm150 - rm 200 depend on the dificultynyer, kalau nak order buleh email kat chefezham@yahoo.com or cal 012 6190488 or dtg terus kat kedai kami YOK MAMPIR CAFE. sample cake takdela tapi gambar adar la afew.... so saper yg ader majlis yg nakkan cake yg org kita buat, confirm halal please place ur order...ok

HIJRAH......

penghijrahan cerita dan personal ideologi akan berlaku...... we will transfer our personal and life story to another blog address which is ... http://eternalove-ezhamaida.blogspot.com/...... so after this post yokmamporcafe.blogspot.com akan menjadi blog yg memaparkan kisah perniagaan, recepi hari ini, promosi, iklan kedai, gambar dll berkaitan YOK MAMPIR CAFE dan yg sewaktu dgnnyer.................................................BLOG yg baru akan beroperasi secepat yg mungkin bergantung kepada mood dan keadaan sekitarnyer...heheh

Monday, August 18, 2008

UiTM Di Hatiku.......

salam suma......

10% kemasukan pelajar non bumi ke uitm..... banyak sungguh polemik yg melanda.... ada yg sungguh emosi mengaitkan nyer dgn sentimen politik... apa kata kita tinggalkan politik ke tepi n renungkan luahan hati sorang yg bergelar bekas penuntut UiTM Shah Alam. sudah hampir 5 tahun UiTM ku tinggalkan segala pendidikan, pengalaman bergelar penuntut universiti bumiputra yg terulung masih kekal dalam ingatan. sedih dgn segala tomahan, kritikan dan cacian yg di lemparkan kepada kami semua yg pernah bergelar penuntut UiTM namun bangga dgn MPP dan Naib Canselor yg bangkit mempertahankan universiti kesayangan kami..... benarkah kami tidak berdaya saing, mundur dan bersikap perkauman???? yg pasti mereka yg membuat tuduhan tersebut bukanlah pelajar UiTM hanya melihat dari sudut luaran trus membuat kesimpulan.

aku merupakan pelajar Fakulti Perhotelan & Perlancongan. Fakulti ini telah wujud sejak tahun 70an lagi.....masih lagi terngiang-ngiang lagi kata2 sesetengah pihak yg mengaitkan jurusan ini sebagai kelas kedua dan not a profesional course... masa telah membuktikan segala nya... kini jurusan ini adalah antara yg menjadi rebutan gara-gara peluang pekerjaan yg membawa mereka ke seantero dunia dgn gaji yg lumayan. dulu sewaktu aku mula memohan utk memasuki jurusan ini selain UiTM, hanya ada 2 lagi kolej swasta yg menawarkan jurusan perhotelan itu pun dgn yuran tahunan yg mencecah ratusan ribu ringgit..... kini jurusan perhotelan ada di setiap kolej swasta berikutan permintaan yg tinggi dan satu yg amat membanggakan rata-rata pensyarah di kolej berkenaan adalah bekas penuntut UiTM. cuba anda bayangkan jasa UiTM dalam melahirkan bumiputra berkaliber memenuhi prospek kerjaya masakini...... dan bayangkan apabila kuota 10% itu diberikan kepada bukan bumi...... bagaimana mahu mengangkat dan memartabatkan ekonomi orang melayu... untuk apa menafikan hak kita sebagai bumiputra......


UiTM membawa kami ke mata dunia.....melalui UiTM kami para penuntut berpeluang menyertai segala pertandingan, pameran, seminar di peringkat antarbangsa. Kami bangga mewakili UiTM dan Malaysia seterusnya memastikan setiap pertandingan yg disertai ....dimenangi. Bagi penuntut jurusan perhotelan antara pertandingan yg disertai adalah Johan Kemahiran Malaysia, Malaysian Culinaire, Penang Culinaire dan pemenang pertandingan ini akan mewakili negara ke Junior World Skills Competition dan ASEAN Skills Competition.... mungkin anda bukan penuntut UiTM namun mungkin suatu hari anda akan merasa bangga apabila anak,cucu, cicit atau keturunan anda mejadi sebahagian daripada kami dan sekaligus mengharumkan nama Malaysia melalui UiTM... jangan memyempitkan peluang darah daging anda untuk bergelar mahasiswa.....


Akhir kata fikir-fikirkan lah jangan mengadai masa depan bangsa demi kepentingan orang lain..........


NEW UPDATES

a gazilion times of sorry for the lack updates.... bcoz of the buzy factor...hehehhhhe so guys i'm back to the blogger's world. Just celebrete my 29th birthday last monday... hepi birthday 2 me........anyway thanks alots 2 my beloved hubby for a wonderful suprised birthday celebration n great birthday gift... a gift that's i dreamt of.....u really fulfilled my desire.....syok nye....tq gaks kat my kids yg non stop singing hepi birthday kat telinga i..... to my staff thanks for the wishes...n for those yg involved dlm conspiracy merancang segala gala nyer... congrats you guys done a great job... (hehhe i tahu siapa master mind nyer)


a bit info of Yok Mampir Cafe.... biznis quite slow but still fined. even though customer yg masok ramai but average check each customer around RM 7, dulu sblm segala harga minyak or bahan makanan increase the average check may hit RM 10 to 15 per person..... so quite a low margin... a few customer yg concern suggest us to increase our food pricing.... mana ada cafe or restaurant yg jual chicken chop as cheap as us (RM 7.50 per portion) our close competitor pon dah jual rm 9++ but i think by increase our pricing is not a good solution at the moment..... walaupun untung sikit tapi kepuasan di wajah customer penyejuk hati n cukup meggembirakan... if they satisfied i believed they will come again n again n again..... lagipun ada ura-ura mengatakan harga minyak akan turun on 1st sept so i hope biznis will doing well as before insyallah!!!!!


last month was a disaster month for us. we short of staff... one of my pioneer staff, our supervisor accident..... muka n kulit tangan kanan tersiat... quite a serious injury....so mc lah for 3 weeks.... yg 2 lagi staff sorang behenti keje n sorang diberhentikan. i don't to elebrote more on that but i belived any management will facing the same problem .... staffing. agak susah gaks nak run a biznis dgn staff yg tak cukup but we manage to do that. During weekends we hired our cousin, friends n my bil to worked as a part timer. habis berangkut semua to make sure our operation runs smoothly. 2 eman, apit, cik mat,afiq ipoh, idan n aie time kaceh la suma yg membantu.... lain kali bole panggil lagi. any way ada job vacancies utk post steward n cleaner so for those yg intersted nak buat part time after office hour u can contact us 0126190488 .


ramadhan coming soon.... dlm bulan yg baik nie i will share a few great recipes, cooking tips, food decoration n many more in my entry during ramadhan..... so guys don't miss out. if u need any specific recipes u may email me aidayokmampir@yahoo.com n i will publish those recipes in my blog. see yaaaaa...